#
#

МИГ-ове от България участваха в учебно посещение на МИГ-ове от Сицилия

От 03 до 08 юли 2024 г. представители на партниращи си Местни инициативни групи от България – МИГ Поморие, МИГ Котел, Сунгурларе и Върбуца, МИГ Бяла Слатина и МИГ Долна Митрополия- Долни Дъбник проведоха работно посещение в Сицилия в рамките на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № РД 50-206/31.10.2023 г. по проект BG06RDNP001-19.607-0008 INNRETE "Полюси на иновации в селските общности" по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Проектът се осъществява в партньорство със седем италиански Местни инициативни групи от Сицилия: МИГ Голфо ди Кастеламаре, МИГ Натиблей, МИГ Метрополи Ест, МИГ Сикани, МИГ Тирено Еолие, МИГ Рока ди Черере, МИГ Неброди Плюс.

Пътуването до Сицилия се изпълни в рамките на дейност 3 "Съвместни обучителни посещения на териториите на партньорите" по проекта.

Първото посещение се състоя в офиса на Местна инициативна група МИГ Натиблей в Катания, с които беше дискутирана темата: Културно историческото наследство, туризма и развитието на селските територии. Изпълнителният директор на МИГ-а г-н Себастияно Ди Мауро запозна българската делегация с особеностите на град Ното, разположен на тяхната територия.

Целта на посещението беше да се направи взаимовръзка между обектите, установени като туриститески атракции и селските територии, в които туристите могат да отседнат, опознавайки местната идентичност – бита и културата на местните хора.

Следваща среща беше проведена с Директора на МИГ „Рока ди Черере“ – г-н Марчело Троя и представители на Местната инициативна група в гр. Енна. Представители на българските МИГ присъстваха на презентация на Геопарк „Рока ди Черере“ – обект на Юнеско. Партниращите си организации от Италия и България обмениха идеи, представиха  реализираните и предстоящите дейности по проекта. 

Програмата продължи със среща с директора на МИГ Сикани, г-н Анджело Паламенги по време на Посещение на „Долината на храмовете“ в Агридженто, беседа и разговор на тема „Взаимовръзки между богатото културно-историчесото наследство и местните производители“. Представяне на проекта на МИГ-а за включане на 12 местни фирми в общия продукт – пример за успешен туристически бизнес, заедно с Долината на Храмовете.

В Палермо българската делегация посети офиса на МИГ „Тиррено Еолие“, чийто директор г-н Луиджи Амато представи изпълнените дейности по проекта до момента. Партниращите си МИГ-ове обмениха идеи и презентираха добри практики, свързани с целите на проект  INNRETE "Полюси на иновации в селските общности".